12 augustus 2012. Wrakduiken op de HMS Houge

We zijn weer op pad geweest naar de Kruisers met de Aquila Charter. Ondanks het vroege uur ( 06.00 uur ) inschepen, was het een fantastische duikdag. Met cursisten en vrienden zijn we vanuit alle hoeken van Nederland vertrokken naar Scheveningen. De eerste duik was een kort duikje op het voorposten schip RMS 3. Deze ligt vlak onder de kust waardoor het zicht ‘redelijk’ was. Toen op naar de HMS Houge. Dit is een van de 3 kruisers die voor de kust van Scheveningen ligt. Alle kruisers zijn op een dag door dezelfde onderzeeër getorpedeerd in 1914. Telkens als een kruiser de ander kwam helpen werd deze zelf ook gezonken! Daarbij zijn ruim 800 levens verloren gegaan. Er schijnt destijds zelfs een bemanningslid te zijn geweest die door deze actie 3x op dezelfde dag scheepsbreuk leed! Over pech gesproken!

Gelukkig hadden wij juist het geluk mee! Doodtij, geen stroming, stralend weer en ruim 15 meter zicht! Het zicht was zo goed dat je het heel wrak kon overzien! Het wrak was prachtig begroeid met anemonen en bewoond door scholen kabeljauw en steenbolk. Ondanks het extra werk wat een rebreather met zich mee brengt, was het fantastisch om te zien hoe dicht je de vissen kan benaderen. Met perslucht vluchten ze gelijk alle kanten op! Na een duikje van bijna een uur op 30 meter diepte gaf de rebreather slechts 3 minuten deco aan! Tijdens de duik zijn we letterlijk overal in, op, onder en om het wrak geweest. Dat leverde een ware duik belevenis op.

Ook de cursisten die hun NOB Noordzee wrakduik specialty volgden hebben het super gedaan. Het werken met lijnen, de communicatie en de oriëntatie op het wrak klopte tot in detail!  We kunnen dus met recht zeggen: Lianne en Peter gefeliciteerd!

Al met al een TOP dag! Wat wil een mens nog meer? Heerlijk weer, super duiken en een gezellige dag met oude vrienden en nieuwe!

Annemonen