Tiki Tech Diving vindt lichamen Nederlandse duikers in Scapa Flow

Tussen 15 juni en 22 Juni heb ik met mijn duikschool, Tiki Tech Diving, een duikschool gespecialiseerd in technisch duiken, een duikreis georganiseerd naar de Orkney eilanden en Scapa Flow.  Scapa Flow is een waar Mekka voor wrakduikers. Aan het einde van de eerste wereldoorlog is een groot deel van de Duitse oorlogsvloot daar afgezonken. Nu liggen er nog 10 tallen wrakken op dieptes tussen de 20 en 50 meter .

Tijdens onze vakantie hebben wij in samenwerking met onze schipper John Thornton en Kevin Heath, onze duikvakantie onderbroken om te zoeken naar de lichamen van de twee vermiste Nederlandse duikers: Gerard van der Schot en Ron Pakker.  Na een intensieve zoektocht in- en om het wrak van de SMS Brummer vonden wij de lichamen van beide duikers en landgenoten op de zeebodem. Ze lagen uiteindelijk op ongeveer 50 meter afstand van het wrak waarop ze gedoken hadden toen ze vermist werden.

Nadat de wij de lichamen beveiligd hadden, werd de vondst gemeld aan de lokale autoriteiten. Een speciaal bergingsteam van de Schotse politie heeft vervolgens de volgende dag de lichamen boven water gebracht.

Wij rouwen om het verlies van Ron Pakker en Gerard van der Schot. Wij zijn tevreden dat onze inspanningen en zoekactie een positief resultaat heeft gehad en dat daardoor de lichamen van beide duikers eindelijk terug kunnen keren naar hun families .

Levi Meulensteen