Dank je Tikidiving!

Verslag van onze Noordzee wrakduik cursus

Afgelopen winter zijn wij met een aantal buddy’s begonnen met een specialisatie Wrakduiken. Na een aantal theorie sessies, en opbouwende buitenwater duiken in de Maasplassen en later in Zeeland op de Serpent, was het zaterdag 28 juli jl. eindelijk de dag aan gebroken van het echte Noordzee werk.

Woorden die de cursisten gebruikte om de laatste duiken maar ook te cursus te omschrijven, waren: “SUPER!!!, Leerzaam, wanneer gaan we weer”, etc…

En dit alles terwijl de laatste opleidingsdag voor de meeste van ons begon rond de klok van 3.00u s’nachts, want de Noordzee ligt natuurlijk niet naast de deur. Rond 3uur vertrokken en stipt om tijd was iedereen om half 6 in de Haven van Scheveningen. Na een korte kennismaking met de crew, was het tijd om de spullen aanboord te laden en te vertrekken naar ons eerste wrak op de Noordzee. De eerste duik maakte we op de SS Run, een Duits voorposten-schip. Door het mindere zicht en de lichte stroming, was het bij deze duik vooral even in het ritme komen voor de andere duik, een eerste kennismaking met de Noordzee. Na de eerste duik was iedereen al bijzonder verbaasd over de hoeveelheid leven die zich op en rond het wrak bevind. Ze moesten eens weten wat nog ging komen!!

Na een aantal uurtjes varen waarin de tijd werd op gevuld met slaap inhalen, lekkere lunch, en gezelligheid. Werd het tijd voor de tweede duik van de dag, op de HMS Cressy.

De Cressy is een van de drie Kruisers die voor de kust van Scheveningen zijn getorpedeerd door een en dezelfde Duitse U-boot. (Mocht je hier meer over willen weten, Ansgar heeft er een hele boel achtergrond informatie van verzameld). Na de briefing was het tijd om aan deze laatste duik te beginnen! De schipper manoeuvreerde het schip zodat het anker met gidslijn mooi op het wrak kon worden gegooid. Toen hij daarna keek aan de oppervlakte naar het water zei, “dit wordt genieten voor jullie!!”. Nadat Levi (Meulensteen) en ik als laatste het water in sprongen, kon het genieten beginnen. Na een korte afdaling waarin we merkte dat er bijna geen stroming was, kwam we aan op het wrak. Het zicht was prachtig (10 meter zeker!), en het anker lag mooi voor een opening in de romp. Tja zo’n kans laat je natuurlijk niet voorbij gaan, touw van de reel vast aan het anker en mooi door de romp naar binnen. De verschillende hoeken in het wrak zaten vol met Steenbolken en Kabeljauw. Na een paar rondjes in en rond het schip, was het weer tijd om naar boven te gaan. We zaten ten slot van rekening al meer dan een uur op het wrak. Na een Decostop van een klein kwartier kwamen we beide met een Big-Smile weer boven. Tja hier doen we het voor!

Via deze weg wil ik mijn medecursisten bedanken voor een mooie, leerzaam, maar vooral ook gezellig cursus. En daarnaast ook Levi Meulensteen (www.tikidiving.com) die ons op een bijzondere manier wegwijs heeft gemaakt in de mooie wereld van Wrakduiken op de Noordzee.

Groetjes,

Michael Verheijen.

ROV Roermond